Forsiden 5 km Pulsur Alle artikler Om siden

Løb & motivation


Motivation er vigtig, men faktisk ikke det essentielle i, om du bliver ved med at løbe eller om du kvitter

»Winners never quit – Quitters never win« er måske et udtryk, du har hørt tidligere. På dansk er det "Vindere giver aldrig op. De der giver op, vinder aldrig". Der er et grad af sandhed i det og det kan betyde, at vi føler os som de største tabere, når vi endnu engang finder os selv i en situation, hvor der pludseligt er et lidt for langt ophold i vores løb. I denne artikel har jeg prøvet at give nogle bud på, hvordan du bevarer motivationen til at blive ved med at løbe. Her kommer også nogle redskaber og tips til, hvordan du undgår at give op og hvordan du evt. kommer i gang igen.

Først noget videnskab om motivation

Mange personlige trænere deler motivationscitater. Der findes et hav af youtube videoer, der skal "booste din motivation". Hvis de virker for dig, så er det virkeligt fint og så skal du bare se dem/lytte til dem. Men desværre har undersøgelser vist, at de ikke virker. Det, der virker, hvis man vil fastholde en ændring, er at have en plan. Dertil kommer at du ikke skal implementere for mange ændringer på én gang. Så lad os se lidt på de to faktorer

Læg en plan

Alle undersøgelser viser, at har man en plan, så er der langt større chance for, at man vil få succes med sin livsstilsændring (som det er jo er, når man vil i gang med at løbe). Det kan hjælpe at have et mål. Et mål kan være: Jeg vil løbe 5 km på under 30 minutter til et løb til august. Dit mål skal være konkret og målbar og meget meget gerne med en deadline. Det kan selvfølgelig godt være et mål at sige "jeg vil kunne løbe 5 km". Men så har du i teorien 20 år til at nå det mål og det gør det meget ukonkret for dig og hvis du ikke er nået i mål i to år, så har du jo ikke fejlet. Du har bare ikke nået det endnu. Så prøv at sætte dig et mål med en deadline. Jeg vil anbefale, at du ikke sætter målet for ambitiøst. Sørg i første omgang for at det er realistisk – altså lad være med at starte med en maraton.

Når du så har et mål, skal du i gang med at lægge en plan. "En plan" kan jo være virkeligt mange ting. F.eks. kan det være, at du om søndagen tager en kalender frem og kigger på næste uge. Her plotter du ind, hvornår du vil løbe. Mandag morgen, onsdag eftermiddag og fredag aften f.eks. Skriv det i kalenderen og afsæt 1-2 timer til det, så du ikke laver andre planer. Hvis der kommer "invitationer" til de dage, så må du sige nej eller at du kommer senere. Du behøver ikke stå til regnskab for, at du "jo bare skal løbe og kan gøre det dagen efter". Det her er din plan og dit projekt. Det har lige så megen ret til at stå i din kalender som en fødselsdag eller et møde. Husk: At løbe er en langtidsinvestering. Du kan godt aflyse din løbetur i dag, men du betaler prisen senere i livet. Det ligger bare så langt ude, at folk har svært ved at forholde sig til det. Men hold fast i dit løb. Det bør ikke have mindre prioritet end arbejde, sociale arrangementer m.m.

Lad være med at lave andre store forandringer

Hvis du vil i gang med at løbe, så vil det jo typisk gå hånd i hånd med en sundere kost eller andre livsstilsændringer (f.eks. jeg vil i gang med at meditere en halv time hver dag, jeg vil spise salat hver dag til frokost etc.). Intentionen er god, men af erfaring ved vi, at vi mennesker har svært ved vaneændringer, så hvis du skal i gang med to ændringer på én gang, så får du svært ved at gennemføre dem. Derfor vil jeg kraftigt anbefale, at du holder dig til at fokusere på at komme i gang med at løbe. Når det er blevet godt indkorporeret i din hverdag, kan du tage fat på ændring nr. 2.

I øvrigt vil det nok vise sig, at når du begynder at løbe, så sover du bedre og får lyst til at spise sundere. Det er sjældent, man har lyst til chips lige efter en 5 km løbetur. Så ofte kommer det helt naturligt.
Fjern forhindringerne / fristelserne

Når du kommer træt hjem fra arbejde, så er det virkeligt fristende at smide sig på sofaen. Meget mere fristende end at få løbetøjet på. Den her fristelse skal du virkeligt undgå. Her er nogle tips, som du måske kan bruge til dette.

Tip #1 Løb om morgnenen

Din viljestyrke er stærkest om morgenen. Det er dér, du har flest kræfter til at "kæmpe imod" fristelser. Derfor kan det være en mulighed at du løber om morgenen, inden du gør andet. Stå op, drik et glas vand og spis f.eks. en banan og løb så en tur. Dels vil det give dig en masse energi resten af dagen, at du allerede har løbet og så omgår du den fristelse, der nok kommer senere på dagen. Det her er en metode, der virker for rigtigt mange, men kræver du har en hverdag, det kan passes ind i.

Pige der løber

Tip #2 Løb som transportmiddel

Skal du hente børn eller til/fra arbejde, kan du sagtens gøre det i løb. Dine børn kan cykle ved siden af eller du kan benytte dig af en babyjogger. Det gjorde jeg selv, da mine børn var små og det er både hyggeligt og praktisk.

Tip #3 Find løbetøjet frem dagen inden

Det lyder dumt, men det kan faktisk være en forhindring, at man skal finde løbetøjet, iPhone-holderen, løbestrømper etc. Man orker simpelthen ikke finde det hele. Derfor kan det være en kæmpe hjælp lige at finde det frem aftenen inden og så ligger det lige indenfor døren, når du kommer hjem fra arbejde.

Tip #4 Lad være med at lade det være et spørgsmål om du skal løbe

Inden du går i seng om aftenen, børster du tænder. Du spørger ikke dig selv "har jeg lyst til at børste tænder?". Du gør det bare. Det er en vane, der er indbygget. Mit bedste råd til dig, der vil i gang med at løbe er, at du det første år ikke skal mærke efter om du har lyst. Du skal bare gøre det. Hver søndag plotter du næste uges løb i kalenderen og så gør du det. Læg tøjet frem dagen i forvejen. Der kommer dage, hvor du virkeligt ikke har lyst. Der skal du sige til dig selv "jeg skal blot løbe 500 meter, så må jeg ta' hjem". Det er en god måde, at komme ud på og i 99% af de tilfælde, hvor du har det sådan, vil du efter 500 meter tænke "ah – jeg kan nemt tage 500 meter mere" og tro mig: Det ender med du får gennemført dit løb.

Tip #5 Log din træning og din fremgang

Det kan være virkeligt motiverende at se, at du forbedrer dig. Så sørg for ca. hver anden måned at lave et løb, hvor du måler dig selv. Det kan enten være en Coopertest eller du kan løbe en 3 km test og se, hvor hurtigt du løber den. Når du ser, at din tid bliver hurtigere og hurtigere, så har du den bedste motivation til at fortsætte dit løb.Jeg håber de tips, du har fået herover har kunnet motivere dig til at fastholde din nye livsstil med at løbe.

»Just stick with it. What seems hard now will one day be your warm-up«

Billede af løbesko

Håber du kommer i gang med at løbe

Løb har givet mig så mange gode oplevelser. Både socialt, sportsligt, mentalt og naturoplevelser. Jeg håber, du også kan komme i gang med at løbe og nyde glæden ved løb.

Jeg ved godt, at de første 10-50 gange (ja måske mere) er det virkeligt hårdt at komme ud. Men en dag bliver det virkeligt magisk og du bliver afhængigt af at komme ud og få frisk luft, mærke dine ben arbejde, fornemme hvordan du ikke kan tænke på hverdagens stress og jag og kun fokusere på at flytte den ene fod efter den anden.