Alt om løb, pulsure og løbeudstyr

Coopertest – løb og coopertest:


Coopertesten er mange år gammel og anvendt over hele verden som en indikator for, hvor god form, man er i. Her kan du læse mere om coopertest, hvordan du afvikler den og hvordan du bruger den

Hvad er Coopertest?

En coopertest er en test, hvor du løber så langt du kan i 12 minutter. Længere og mere kompliceret er det egentligt ikke.

Sådan lidt om baggrunden for coopertesten, så blev den udviklet i 1968 af militærlægen Kenneth H. Cooper og det er også deraf, den har fået sit navn (og ikke Cuba-test, som nogen fejlagtigt tror, den hedder).

Hvordan udfører man en coopertest?

Det er rigtigt simpelt at gennemføre en Coopertest. Det eneste, du skal gøre er at løbe i 12 minutter. I teorien kan du sagtens sætte din foretrukne løbe app til at tracke dig og så bare løbe 12 minutter ud ad landevejen. Når der er gået 12 minutter, så stopper du den og ser, hvor langt du nåede. Det var alt.

Men ... det er i min optik ikke det smarteste. For du vil gerne kunne sammenligne dig selv og tracke din forbedring. Så gentager du testen om 6 måneder, så kan det være, der er modvind, eller du løber en anden rute, fordi du ikke kan huske den første rute. Og så er forholdene ikke ens og du kan ikke helt sammenligne det. Så derfor anbefaler jeg, at du løber din Coopertest på et løbestadion og så bare løber rundt og rundt.

Ja – det er lidt kedeligt, men det er kun i 12 minutter, det er kedeligt. Til gengæld har du et godt udgangspunkt for din næste test. Så afsted med dig til nærmeste stadion.

Hvad kan jeg bruge cooper testen til?

For det første giver cooper testen dig et rigtigt godt udgangspunkt for, hvor god form du er i. Der udover kan du bruge cooper testen til at sammenligne dig selv. For at forbedre dit løb, kan du løbe en coopertest hvert halve år og se, om du forbedrer din form. Det er en bedre målestok end at sammenligne tider på f.eks. et 10 km løb, da forhold som vejr og rute er anderledes fra løb til løb.

Ved at taste din alder, dit køn og din distance ind herunder, kan du se, hvor god form, du er i når man tager udgangspunkt i coopertesten.

Dit køn
Cooper test på løbebånd

Nogle foretrækker at lave en Coopertest på et løbebånd, da de slipper for at tælle omgange. Det er lidt smag og behag, jeg foretrækker klart en udendørs bane.

Overvejer du at få et løbebånd til dig selv, så kig på siden kondition.dk hvor de har lavet en større test af løbebånd.