Forsiden 5 km Pulsur Alle artikler Om siden

Løb med negativ split


Når du læser om maraton og halvmaraton, vil du ofte læse udtrykket negativt split. Begrebet betyder, at du løber sidste halvdel af dit løb hurtigere end første halvdel af dit løb. Lad os tage et eksempel:

Herunder ser du kilometer-tiden på dine første tre og sidste tre kilometer af en maraton:

SplitPace
1 km5:00
2 km5:00
3 km5:00
4-39 km ...
40 km4:40
41 km4:30
42 km4:30

Det du ser herover, er negativ split. Du kan se, at de første tre kilometer bliver løbet med pace 5:00 (altså det tager 5 minutter at løbe en kilometer). De sidste tre bliver løbet med pace 4:40 og 4:30 (altså det tager 4 minutter og 40 sekunder at løbe den 40. kilometer og 4 minutter og 30 sekunder at løbe de sidste par kilometer). Mere ligger der ikke i begrebet "negativt split".

Som en lille sjov ting kan nævnes, at kvinder statistisk set er bedre til at overholde deres fart og dermed ramme et godt negativt split.

Har du brug for at lære, hvordan du udregner din pace, kan du læse om det her.

Hvad er det omvendte af negativt split?

Det overrasker dig nok ikke, at hvis man løber første halvdel af sit løb hurtigere end sidste halvdel, så kaldes det "positivt split" ;-)

»Just stick with it. What seems hard now will one day be your warm-up«

Billede af løbesko

Håber du kommer i gang med at løbe

Løb har givet mig så mange gode oplevelser. Både socialt, sportsligt, mentalt og naturoplevelser. Jeg håber, du også kan komme i gang med at løbe og nyde glæden ved løb.

Jeg ved godt, at de første 10-50 gange (ja måske mere) er det virkeligt hårdt at komme ud. Men en dag bliver det virkeligt magisk og du bliver afhængigt af at komme ud og få frisk luft, mærke dine ben arbejde, fornemme hvordan du ikke kan tænke på hverdagens stress og jag og kun fokusere på at flytte den ene fod efter den anden.