Forsiden 5 km Pulsur Alle artikler Om siden

Undgå skader på din løbetur.


Der er mange måder at undgå skader på. Og der er mange typer skader. Dette indlæg kan kun inspirere dig til at undgå løbeskader

Løb er blevet en daglig aktivitet for mange mennesker. Det er en yderst effektiv måde at holde sig sund og glad på.

Løb er en fantastisk måde at holde sig i god form på. Det kræver en lille investering af tid og udstyr og giver utallige fordele for dit helbred og humør. Folk løber af alle mulige grunde - fra øget kondition til stressaflastning og vægttab. De sundhedsmæssige fordele ved regelmæssig løb omfatter lavere kolesteroltal og blodtryk samt bedre søvnkvalitet. Desuden forbrænder løb tonsvis af kalorier og forhindrer vægtøgning.

Men desværre er der også mange, der får skader under deres løb. Selvfølgelig kan du vride om på foden og det er en skade, der kan være svær at forebygge. Men rigtigt mange bliver desværre ramt af overbelastningsskader. Et klassisk eksempel er at man enten er for ivrig i starten og træner mere end ens led og muskler kan holde til. Eller at man får tilmeldt sig et halvmaraton eller maraton og ikke får trænet nok, men alligevel vælger at gennemføre løbet. Man kan godt gennemføre, men prisen betaler man nogle gange bagefter i form af diverse skader.

Her har jeg samlet lidt inspiration til at undgå skader. Det er vigtigt at understrege, det er inspiration. Har du en aktuel skade, bør du kontakte din læge, inden du begynder at træne.

Yoga

Det er svært at bevise nogen form for sammenhæng, men rigtigt mange fortæller, at yoga giver dem mere fleksibilitet og smidighed og de oplever færre skader, når de dyrker yoga samtidigt med deres løbetræning. Også her er det en forholdsvis nem måde at afprøve det på. Tag et år med yoga og se, om du mærker nogen forbedring.

Yoga udøvere

Foto af bruce mars fra Unsplash

Kosttilskud

Rigtigt mange vil sige at kosttilskud ikke er nødvendigt. Men jeg oplever personligt mindre problemer med mine knæ, hvis jeg tager fiskeolie / omega-3 på daglig basis. Jeg har intet belæg for at sige, det virker – men det er min personlige opfattelse. Man kan sige, det er forholdsvis billigt for dig at "eksperimentere" med det. Prøv det et par måneder og se, om det giver nogen gavnlig effekt.

Jeg køber næsten altid mine kosttilskud ved Helsebixen, da de har et stort udvalg og leverer hurtigt.

Styrketræning og øvelser

Styrketræning af både ben, balder og overkrop kan godt gøre dit løb mere stabilt. Dine muskler bliver stærkere og kan nemmere modstå eventuel modstand.

Man kan lave mange forebyggende udstrækningsøvelser med en foam roller. Du kan købe din foam roller til en fin pris her.

Her finder du inspiration til en stribe øvelser med foam rolleren.

Andre har stor glæde af at bruge et vippebræt til at forbedre muskler og led i anklerne.

Ud over øvelser til at styrke leddene, vil mange få glæde af helt normal styrketræning. Både ben og overkrop.

Undgå overtræning

Overbelastningsskader er nok de mest hyppige skader. De kommer ofte af nybegyndere, der er for ivrige og løber for langt på første tur. Eller løber for ofte – altså 5-7 dage om ugen. Særligt i starten er det vigtigt at være opmærksom på, at man ikke løber for langt og for ofte.

»Just stick with it. What seems hard now will one day be your warm-up«

Billede af løbesko

Håber du kommer i gang med at løbe

Løb har givet mig så mange gode oplevelser. Både socialt, sportsligt, mentalt og naturoplevelser. Jeg håber, du også kan komme i gang med at løbe og nyde glæden ved løb.

Jeg ved godt, at de første 10-50 gange (ja måske mere) er det virkeligt hårdt at komme ud. Men en dag bliver det virkeligt magisk og du bliver afhængigt af at komme ud og få frisk luft, mærke dine ben arbejde, fornemme hvordan du ikke kan tænke på hverdagens stress og jag og kun fokusere på at flytte den ene fod efter den anden.