Alt om løb, pulsure og løbeudstyr

BMI formel:


Hvad står BMI for og hvad er det?

BMI står for »Body Mass Index« og er en gammel – og nok lidt forældret – relativ måleenhed for om man er overvægtig eller ej. Det var en belgisk videnskabsmand, Adolphe Quetelet, der introducerede en måleenhed for vægt tilbage engang omkring 1830-1850, men det var først i 1972 at begrebet BMI blev introduceret.

Det er vigtigt at understrege, at BMI er et tal, der viser forholdet mellem din højde og din vægt. Det betyder, at en lav person, der styrketræner meget, vil have et højt BMI og hvis denne person kigger i standardtabellerne, så vil personen få det indtryk at han/hun er overvægtig. Det er naturligvis ikke tilfældet og sådanne eksempler gør, at mange mener, at BMI er ubrugeligt. Man kan dog sige, at for almindelige mennesker, er BMI en god tommelfingerregel for, om man er overvægtig, undervægtig eller i risikogruppen for at være én af delene.

BMI formel – hvordan udregner man BMI?

Du udregner din BMI ved at bruge denne formel:

Du tager din vægt i kg og dividerer med din højde i meter opløftet i anden.

Så lad os tage et eksempel: Du vejer 74 kg og er 1,75 cm høj.

Det udregnes således: 74 / (1,75*1,75) = 74 / 3,0625 og det er lig med: 24,16.

Så hvis du er 1,75 cm høj og vejer 74 kg er dit BMI 24,16.

BMI beregner

Du kan selv udregne dit BMI her:


Gennemsnit BMI i Danmark

Der er selvfølgelig forskel på om man er 8 eller 78, når man snakker BMI. Generelt følger børn andre tommelfingerregler for BMI end voksne.

For hele den voksne danske befolkning er gennemsnittet for mænd 25,75 og for kvinder er det 24,15.

WHOs rettesnor for BMI

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er du normalvægtig, hvis dit BMI er mellem 18,5 og 25.

Andre lande har andre rettesnore, så det er lidt en "flydende" rettesnor om man kan sige det sådan. Måske vil vi endda se, at efterhånden som flere og flere bliver overvægtige, så vil man rykke grænsen her. Altså at der så at sige går inflation i BMI.

Her kan du se Danmarks Statistiks side om BMI